Salongsmöte – revival

6 December, 2011

Till er som läser detta:

Minns ni hur vi brukade tala med varandra, ibland via telefon, ibland tvärs över bordet där hemma. På olika ställen. Vi brukade prata och förmodligen lyssnade vi ofta rätt så aktivt på varandra. Det påverkade vårt eget sätt att tänka. Numera är det våra fingrar som sköter snacket och vi varken lyssnar eller pratar längre. Vi skickar och tar helt enkelt emot meddelanden – ju kortare desto bättre!

Men vad gör vi med dom djupa frågorna, utbytet av idéer, analyserna och möjliga lösningar? Jo, jag vet! I den akademiska världen förekommer det numera i begränsad form och någon enstaka gång i media. Men dessa är sällan särskilt personliga och engagerar sällan oss vanliga dödliga…

Min släkting Alice i New York har resonerat i liknande termer och har startat något, som fritt översatt är en form av 1800-talets salongs-samtal. Vänner och närstående erbjuds att träffas en gång i månaden hemma hos Alice och på sikt är det meningen att sammankomsten ska rotera till övriga deltagare.

För egen del skulle jag GÄRNA vilja genomföra något liknande och då i vårt nya kulturhus här i Dalby, nämligen Strädelängan. Jag tänker återkomma till denna idé på andra sidan nyåret och blir vi bara två, så är det trots allt en början! Deltagande i Salongs-samtalen ska vara frivilligt. Diskussionsämnen bestäms av deltagarna! Det kan handla om allt från Klimatsituationen i världen, enögda medier, frånvaron av politiska ideologier i v år tid, till ….ja som sagt, deltagarna bestämmer.

 

Kom gärna med idéer och inspel! Allt är möjligt!

Eder

Peter

Lämna en kommentar