Minns ni Radiobilarna på Tivoli?

13 March, 2012

Har äntligen kommit på var jag känner igen den vietnamesiska trafiken ifrån! Det fanns en tid, när jag som yngre besökte Tivoli-garden i Köpenhamn, inte en utan flera gånger. Varje gång hade jag svårt att slita mig från just radiobilarna. Den där kittlande magkänslan, när jag förtvivlat försökte undvika att bli påkörd framifrån, bakifrån eller från sidan.

Exakt på samma sätt beter sig vietnamesen i trafiken. Fordonen kommer från precis alla håll och här gäller bara att bita ihop och se framåt. Så fort man tappar den koncentrationer är risken uppenbar för incidenter. Tack o lov är hastigheterna minimala, sällan över 40 kilometer i timmen. Just här i Buon Ma Touth är det dessutom något färre trafikanter (främst mopeder o cyklar, men även en hel del bilar) per kvadrat meter än i Hanoi, men ändå!

Hemma i Sverige har många ett speciell förhållande till Centralorten. Det blir mycket vi och dom, eller hur? Vi ser Stockholm och stockholmare som “dom” och ingen förstår oss utanför tullarna. Egentligen är det samma här! Jag har nu upplevt det här i Central Highlands i provinsen Dak Lak. Här är det känslan av vi på landet mot dom i Hanoi och Ho Chi Minh City. Och utanför Buion Ma Touth är det BMT som blir “dom” för landsortsborna. Ingen skillnad här jämfört med hemma alltså.

När jag kommit hem är det bara en vecka kvar till årets Gräv-seminarium i Malmö! Svårt att fatta, att det gått mer än 20 år sedan jag anmälde mig som medlem i FGJ. Att jag dessutom deltog i föreningens styrelse i några år och var med om att införa Gulddynamon till “årets Arbetsledare” känns ändock ganska så bra! Vem vet några av er kanske kommer till träffen! Då ses vi!

Eder

Peter

 

 

Lämna en kommentar