Skogsbranden släckt

7 March, 2012

I fyra dagar har en gigantisk skogsbrand rasat ca 30 kilometer härifrån. Flera människor har dött och många har förlorat sina hem. I den här provinsen bor förhållandevis många etniska minoriteter och det är flera bland dem, som drabbats! Idag sägs branden vara under kontroll.

Och just idag fick den regionala Lao Cai Television chansen att leverera ett reportage i den nationella VTV! Stor uppståndelse förstås, eftersom det ytterst sällan uppmärksammas någonting från den här delen av Vietnam. Möjligen när det snöar i turistorten Sa Pa, några mil härifrån.

I hela Vietnam tillhör cirka 15% av invånarna någon av de cirka 55 etniska minoriteterna. Här i Lao Cai-provinsen bor totalt cirka 600.000 människor. 65% av dessa tillhör en etnisk minoritet. Varje dag sänds minoritetsprogram på fyra olika språk i i den statsägda radion och TV:n. 51 minoriteter får alltså ingen info på sitt eget språk.

Jag blev uppmanad att ta med en tjock jacka, när jag skulle hit. Fram till idag har snitt-temperaturen varit +32 grader!

Eder

Peter

Lämna en kommentar