Minsk, en stad med mörk historia

13 June, 2012

Ikväll har jag fått en ordentlig historielektion i staden Minsks tunga historia.

Att här knappt finns någon äldre bebyggelse beror helt och hållet på att mer än 70% av staden förstördes under andra världskriget. Att här endast finns några tusen judar idag, beror på att mer än 150.000 mördades under samma krig. Minsk hade Sovjetunionens största judiska ghetto på den tiden och här skapades också rena dödsläger för utrotningsändamål. Det var också i Minsk som de första försöken gjordes med ihjälgasning av judar och då först med hjälp av bilar.

Ikväll har jag blivit visad runt på de platser där massmorden genomfördes, där ghettot låg, där skolor och synagogor fanns. Dessutom fick jag en visning i ett litet, privat judiskt museum. Det blev återigen en påminnelse om en mycket tung sida av de omänskligas och mänskligas historia!

Eder

Peter

Lämna en kommentar